NEW YORK: OLJEFALL ÖVERSKUGGADE RÄNTEOPTIMISM, S&P 500 -1,5%
STOCKHOLM (Direkt) Wall Street stängde torsdagshandeln i rött, efter att investerare förbisåg räntehöjningen och återigen oroade sig för oljefall och konjunkturen.
Dow Jones noterades vid stängning till minus 1,4 procent vid nivån 17.496, Nasdaq var ned 1,3 procent vid 5.002. S&P 500 sjönk 1,5 procent till 2.041.
Omkring 740 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och 1.700 miljoner på Nasdaq.
”Investerare fokuserar på några av de kvardröjande problemen som tapp i råvarupriser och en svag global konjunktur. Vidare finns det viss oro över hur vinsttillväxten kommer bli nästa år”, sade Walter ”Bucky” Hellwig, vice VD vid BB&T Wealth Management i Alabama, till Bloomberg News.
Efter onsdagens väntade amerikanska räntehöjning, som ledde till global börsglädje, skiftades fokus på torsdagen återigen mot det sjunkande oljepriset och svag konjunktur.
WTI-oljan höll sig under 34 dollar per fat vilket tyngde energisektorn där tungviktarna Exxon och Chevron handlades i rött.
Vid sidan av oljerelaterat fick rapporterande bolagen en del uppmärksamhet. Oracle hade det tungt med minus 5 procent trots att mjukvarubolaget levererade en högre vinst än väntat, dunkla utsikter ogillades dock.
Bättre gick det för Fedex som var upp drygt 2 procent sedan logistikjättens rapport bjöd på ett resultat som var högre än väntat och en upprepad helårsprognos.
Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk 6 punkter till 2,23 procent.
Stockholmsbörsen igår: Igår skrev jag: ”Så länge vi inte får någon negativ CS-formation navigerar jag vidare för uppgång. På ovansidan möter först det sekundära motståndet kring 1460 upp.”
Torsdagen öppnade upp och under några sekunder togs 2060 ut och dagshögsta vid 1461 markerades. En timme innan lunch testades nivån av ytterligare en gång men efterhand bildades en utdragen fallande triangel i intragsupplösning och i samband med USA-öppningen punkterades triangeln med kraft och därefter kom inte köparna tillbaks under hela dagen. Stängningen vid 1438,3 skedde kring dagslägsta och motsvarade en nedgång med 0,7 procent.
På tre dagar har vi bjudits på en kraftfull positiv omslagsformation och igår blev det en shooting star kring det tidigare golvet i tradingrangen mellan 1460 och 1550. Ska kursen ner nu? För tillfället är det fler pusselbitar som talar för ned- än uppgång men utseendet är ännu inte helt tydligt. En ny lägre botten än 1389 och framförallt 1370 förstärker sannolikheten för att vi är på väg in i en utdragen nedgångsfas. Om däremot de senaste topparna kring 1550 och naturligtvis primärtrenden och årsmedelvärdet tas ut kommer sannolikheten att istället att tala för uppgång. Sade någon helgardering? Det enda vi vet är att historien brukar upprepa sig och när placerarkollektivet är osäkert blir det skvalpigt och tvära kast mellan oro och hopp. Det vi gör som traders är att lägga ett pussel av det vi ser och studera vad sannolikheten är för det ena och andra utfallet på kort-, medel- och lång sikt. För tillfället väger något mer över till fördel för ned- än uppgång i de flesta tidshorisonter men på riktigt kort sikt kan det räcka med att gårdagens högsta och därefter 1486 tas ut och hålls.
Volymen igår var högre än i onsdags men bara 2 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
I månadsgrafen noteras december som den sämsta månaden sedan i augusti och noteringen är än så länge långt ner i månadsstapeln. Inför torsdagen är det nästan 9 procent upp till årsmedelvärdet. Primärtrenden (MA-200) lutar nedåt och det är just nu 8,8 procent upp till nivån där detta medeltal möter upp.
Totalt steg 64 procent av de aktier jag dagligen bevakar igår men sedan början av veckan är det knappt 60 procent och det är faktiskt inte mer än 36 procent av de 284 aktierna jag dagligen bevakar som stigit sedan början av månaden. Bästa sektorer igår blev defensiva telekom och konsumentprodukter medan oljebolagen gick sämst. Positivt var dock att small och midcap gick bäst.
Nyhetsbyrån Direkt:
RAPPORTER
FIRST NORTH
– Arc Aroma Pure
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Blackberry (kl 13.00)
STÄMMOR
– Eniro (extra), Unibet (extra), WYA Holding (extra)
BÖRSSTATISTIK
– Fordon: Acea presenterar registreringssiffror för lastbilar i Europa kl 8.00
EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Cefour Wine & Beverage: anmälningstid i nyemission avslutas
– Endomines: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission
– Hexatronic: första dag för handel på Nasdaq Stockholm efter byte från First North
– Quickcool: första dag för handel på Aktietorget
EXKLUSIVE UTDELNING
– RNB (0:25 kr)
MAKROSTATISTIK
– Kina: fastighetspriser november kl 2.30
– EMU: bytesbalans oktober kl 10.00
– ESV: publicerar prognos kl 10.00
* USA: tjänste-PMI (prel) december kl 15.45
POLITIK
– EU: toppmöte i Bryssel
CENTRALBANKER
* BOJ: räntebesked
ÖVRIGT
– Livesändning från ETP-Direkt (inspelad version kan ses via länk www.playdirekt.se) kl 10.00
USA-börsen igår: Igår skrev jag: ”Än så länge varnar dock säljkorset för att det kan väntas ytterligare nedställ och att vi ska vara beredda på nya besök nedåt 1995. Efter det positiva omslaget i måndags har vi som senaste signal fått en positiv pusselbit och jag navigerar nu vidare upp tills jag får en kortsiktig signal som säger något annat.”
Vi ska som jag sagt många gånger tidigare vara beredda på tvära kast när zonen kring 2100-2135 närmar sig. Torsdagen inleddes svagt upp för att testa onsdagens högsta vid 2076 men där tog det stopp. Resten av dagen påverkades till stor del av oljepriset och naturligtvis även räntehöjningen. Stängningen vid 2041,9 skedde vid dagslägsta och motsvarade en nedgång med hela 1,5 procent.
I dagsgrafen bjöds vi nu på en kraftfull bearish engulfing som eliminerade både primärtrenden, de medellånga och korta medelvärdena. Vi ska fortsatt vara beredda på tvära kast och om det nu visar sig att de två senaste dagarnas högsta blir en nu lägre topp som inte tas ut inom kort är det en negativ pusselbit som naturligt talar för ytterligare nedgångar. Nu bevakar jag 2020 och 1994 som närmaste nivåer tills motsatsen bevisats. Var det någon som sade kappvändare? Ja, exakt och vi måste hela tiden se till vad som gäller på både kort och lång sikt. Så länge inte gårdagens bearish engulfing tas ut eller vi får en positiv omslags/fortsättningsformation visar gårdagens formation att vi på kort sikt ska ner. På längre sikt är det dock betydligt mer osäkert.
Volymen igår var den lägsta hittills under den gångna veckan men trots det 2 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Ingen sektor stängde på plus igår. Sämsta sektorer blev oljebolag och basråvaror. Hela 440 av de aktier som ingår i SP500-indexet stängde rött igår.